16 Kasım 2024 Cumartesi
Ana SayfaSektörden HaberlerYeni Okmeydanı hastanesi 1000 yataklı olacak

Yeni Okmeydanı hastanesi 1000 yataklı olacak

 

İstanbul İl Özel İdaresi İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB), Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanesi'ni İslam Kalkınma Bankası'ndan sağlanan 158 milyon 930 bin Avro fon ile İSMEP kapsamında yıkıp yeniden yapıyor.
 
Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, deprem riskine karşı yıkılıp, yerine 1000 yataklı yeni hastane yapılacak. İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, iki ay içinde ihalenin tamamlanıp, mayıs ayı içinde inşaata başlanacağını açıkladı.
 
Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İslam Kalkınma Bankası'ndan sağlanan 158 milyon 930 bin euro kredi ile İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) kapsamında yıkılıp yeniden yapılıyor. Çalışmalarla ilgili olarak İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu ve İslam Kalkınma Bankası yetkililerinin katılımıyla Reanissance İstanbul Bosphorus Hotel'de basın toplantısı düzenlendi.
 
Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, projenin aslında 2012 için tasarlandığını ancak mimari tasarım ve alınan izinlerle alakalı sürecin kendilerini yaklaşık 6 ay kadar geciktirdiğini söyledi. En büyük projenin Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi olduğunu dile getiren Dokucu, "Hastanemizin önümüzdeki bir iki ay süre içerisinde bütün ihale süreci tamamlanmış ve sanırım mayıs ayı içerisinde inşaatına başlayacağımızı müjdelemek istiyorum. Bu inşaat süreci içerisinde inşaata ait zorluklar olsa da sağlık hizmetleri açısından bir değişim söz konusu olmayacaktır. Sağlık hizmetlerimiz verilmeye devam edecektir. Halkımızın sağlık hizmetleri açısından mağdur olmaması açısından elimizden gelen bütün tedbirleri alma dirayetindeyiz. Özellikle inşaatın şantiye hizmetleriyle alakalı bazı zorluklar var. Ancak bunları elbirliğiyle çözebileceğimize inanıyorum" diye konuştu.
 
Hastanenin deprem anında bile hizmet verecek şekilde yapılacağını dile getiren Dokucu, "Binamız yeşil bina olacak. Kamu hastaneleri açısından çok alışık olmadığımız bir durum" dedi.
 
Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. İstanbul'daki hastanelerinin deprem açısından analizlerinin yapıldığını ve analiz sürecinin devam ettiğini dile getiren Dokucu, "İSMEP projesi bu kapsamda uygulama alanına girmiş bir projedir. Şu ana kadar 22 tane sağlık tesisi projesi bitirildi. Deprem güçlendirmesi yapıldı. Ancak bir hastanenin güçlendirilmesi bazen yeniden yapmanın üzerinde bir maliyet getiriyor ve fonksiyonellik açısından çok da memnun edici bir katkı sağlamıyor. Siz bu hastanenin güçlendirilmesini sağlasınız hem devletin bir sürü imkanını burası için kullanmış olacaksınız, hem de fonksiyonellik açısından beklenenin arkasında kalacaksınız. Bu anlamda hastanenin belli standartlar içerisinde yapılması daha makuldür" şeklinde konuştu.
 
Şişli Etfal Hastanesi'nde oluşan çatlaklarla ilgili bir soru üzerine ise Dokucu, "Şişli Etfal Hastanesi o zaman ki standartlarda iyi yapılmış bir bina. Dışında döküntüler olsa da ona tedbir aldık. En güvenli bina ana bina. 4 yıl başhekimlik yaptım orada. Öteki binalar kadar hasarlı. Eninde sonunda bir takvim içerisinde bunların değiştirilip, yenilenmesi gerekiyor. O süreç başlamıştır" dedi.
 
Mimar Türker Köksal ise, depreme dayanıklı olarak inşa edilecek yeni hastanede deprem anında bile ameliyatların sürebileceğini söyledi.
 
İHALESİ NİSANDA TAMAMLANACAK
 
Sismik izolasyon teknolojisi ile yapılacak 1000 yataklı yeni hastanenin yapım ihalesi Nisan ayında tamamlanıyor. Hastanenin yeniden yapım finansmanı için geçtiğimiz yıl Hazine Müsteşarlığı ile İslam Kalkınma Bankası arasında 158 milyon 930 bin Avro tutarında fon anlaşması imzalanmıştı. İslam Kalkınma Bankası'ndan sağlanan bu fon Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yeniden yapımında kullanılacak.
 
Yıllık 1 milyon 500 bin ayakta ve 50 bin yatan hastaya hizmet verecek yeni hastane, olası bir depremin ardından kesintisiz hizmet verebilecek şekilde sismik izolasyon tekniği ve akıllı bina teknolojisiyle inşa edilecek.
 
Leed Gold (Yeşil Bina) Sertifikasına aday ilk kamu hastanesi olacak Okmeydanı E.A.H. deprem anında ve hemen sonrasında kesintisiz hizmet verecek.
 
Genel hizmet hastanesi olarak planlanan yeni hastanenin tek ve çift kişilik tüm odaları Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan nitelikli hasta odası tanımına uygun olarak içinde tuvaleti, banyosu, en fazla iki hasta yatağı, televizyonu, telefonu, yemek masası, etajeri ve yatılabilen refakatçi koltuğu bulunacak şekilde yapılacak.
 
İŞLEYİŞ KESİNTİYE UĞRAMIYOR
 
İki aşamada yapılacak yeni hastane, mevcut hastanenin işleyişi kesintiye uğramadan inşa edilecek. Enerji tasarruf sistemleri ile donatılacak hastane, tri-jenerasyon merkezi ile kendi elektriğinin önemli bir kısmını doğalgazdan üretebilecek. Açığa çıkan ısı enerjisi ile de hastanenin ısıtılması ve soğutulması sağlanarak işletme maliyetleri asgariye düzeyde tutulacak.
 
Mevcut Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin toplam kapalı alanı 55 bin metrekare iken yeni yapılacak hastanenin toplam kapalı alanı 250 bin metrekare olarak planlanıyor. Acil durumlarda ihtiyaca cevap verebilmek amacıyla mevcutta bin 300 metrekare olan acil servis alanı 10 bin metrekareye çıkarılacak. Toplam ameliyathane sayısı ise mevcut hastanede 17 iken yeni hastanede 28 olacak. Hastanesinin 5 yılda bitirilmesi hedefleniyor.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI