26 Aralık 2024 Perşembe
Ana SayfaManşetTürkiye'nin yerli otomobili nerede üretilecek?

Türkiye’nin yerli otomobili nerede üretilecek?

Herkesin merakla beklediği ve bugün kamuoyuna tanıtılan yerli otomobil ile ilgili kararlar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanmasının ardından Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre sabit yatırım değeri 22 milyar lira olan üretim tesisi Bursa’nın Gemlik ilçesinde kurulacak. Burada TSK’ya ait 4 milyon metrekarelik bir arazinin yaklaşık 1 milyon metrekarelik kısmı fabrikaya tahsis edilecek.

2022’de ticari satışlara sunulacak olan araç, Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) tarafından üretilecek. Markanın ismi ise henüz belli değil.

Fabrikada elektrikli olmak üzere 5 modelde üretim yapılacak. Yılda 175 bin araç üretim kapasitesi olacak şekilde kurulacak olan fabrikada 300’ü nitelikli olmak üzere 4 bin 323 kişi istihdam edilecek.

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yatırımı yapılacak olan yerli otomobile sağlanacak devlet destekleriyle birlikte Gümrük Vergisi muafiyeti, KDV istisnası, yüzde 100 vergi indirimi, azami tutar sınırı olmaksızın 10 yıllık sigorta primi işveren hissesi desteği, 10 yıllık Gelir Vergisi stopajı desteği, azami 360 milyon liralık nitelikli personel desteği, faiz ve kar payı desteği ile yatırım yeri tahsisi ve alım garantisi sağlanacak.

Yatırıma katkı tutarı 31 Aralık 2032 tarihine kadar azami 960 bin adet araç için kullanılmak üzere 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nu kapsamında hak edilen yatırıma katkı tutarının yüzde 56.5’ini geçemeyecek.

Nitelikli personel desteği, her bir nitelikli personel için asgari ücretin aylık brüt tutarının 20 katını geçmemek üzere 5 yıl süreyle uygulanacak.

Devlet Malzeme Ofisi (DMO) tarafından 31 Aralık 2035 tarihine kadar 30 bin adet elektrikli otomobil alım garantisi uygulanacak.

Yerli otomobilin özellikleri

  • Yerli otomobilin 150 kW olan motor gücü İki çekerde 200 beygir, 4 çekerde ise 400 beygir güç üretecek.
  • 30 dakikanın altında hızlı şarj ile %80 doluluğa ulaşacak.
  • Li-ion pil hücreleriyle 300+ ve 500+ kilometre menzile sahip olacak.
  • Gelişmiş batarya yönetim ve aktif termal yönetim sistemlerinin sağladığı uzun ömürlü batarya paketine sahip olan otomobil, 200 beygir güç ile 7.6 saniye, 400 beygir güç ile de 4.8 saniye altında 0-100 km/s hızlanabilecek.
  • Yerli otomobil merkeze sürekli bağlı olacak ve güncellemeleri uzaktan 4G/5G bağlantısıyla alabilecek.
  • Arıza durumunda araç servis ekibi uzaktan müdahale edebilecek.
  • Araç otonom sürüş teknolojisine sahip olacak. Trafik sıkıştığı zaman otomobil kendiliğinden dur-kalk yapabilecek. Sürücünün direksiyonla kontrol etmesine gerek kalmayacak.

Türkiye’nin Otomobili, yollara çıkacağı 2022 yılına kadar TOGG’un öncülüğünde yayılımını sağlayacak geniş kapsamlı şarj altyapısı sayesinde evlerde, ofislerde ve yol üzerindeki istasyonlarda şarj edilebilecek. Bağlantılı ve akıllı bir otomobil olmanın sunacağı teknolojik imkanlar ile kullanıcılar otomobillerinin şarjını kolaylıkla planlayıp yönetebilecek.

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI