24 Aralık 2024 Salı
Ana SayfaSektörden HaberlerYeşil binaların geleceği Hong Kong'da masaya yatırıldı

Yeşil binaların geleceği Hong Kong’da masaya yatırıldı

18 Haziran 2017’de Hong Kong’da UNEP ve Dünya Binalar ve İnşaat Küresel Birliği tarafından düzenlenen toplantıya Türkiye’den ÇEDBİK Başkanı Dr. Duygu Erten davet edildi.
Toplantının bir parçası olarak düzenlenen Workshop’da dünya liderleri 2 derece senaryosunu masaya yatırdılar. İlk konuşmacı Fransa Konut, Kentsel gelişim ve Peyzaj Dairesi Direktörü  Mr. Yves Laurent Sapoval inşaat sektörü paydaşlarının ortaklığına ve aksiyonlarına sadece Paris İklim Anlaşmasının hedeflerinin gerçekleşmesi için değil, aynı zamanda “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri” ve Kentlerle ilgili yeni ajandaların kentler seviyesinde çalışmalarının gerekliliklerini yerine getirmek içinde zamanı geldiği için olduğunun altını çizdiler.  Workshop öncesi, Uluslararası Enerji Ajansı’ndan John Dulac Enerji Teknoloji Perspektifleri adında Binalar ve  Paris Anlaşmasıyla ilgili bir sunum yaptı. Mr. Dulac’a göre binaların enerji yoğunluğu 2 derece daha ısınmanın önüne geçecek hızda azalmıyor. Özellikle Çin ve Hindistan’da 2050’ye kadar inşaat alanının gözle görülür şekilde artacağı ve bina kabuk performansının iyileştirilmesinin, sıcak iklimlerde yüksek enerji talebinin klimalara bağlı olduğunun ve bu nedenle sıkça kullanılan soğutma sistemlerinin daha enerji etkin hale getirilmesinin altını çizdi. Mr. Sapoval 5 stratejik önceliği hatırlatarak (Verimlilik, Yenilenebilir Teknolojiler, Malzemelerin çevresel etkisi, binalarda başka emisyon kaynakları, ve İklim Değişikliğine Adaptasyon) ülkelerin kendilerine göre bu öncelikleri sıralayarak bağımsız yol haritalarının çizmelerini vurguladı. Bu önceliklere kamu politikalarının iklim değişikliğine uyumlaştırılmasının eklenmesi gerektiği aktardı.
Katılımcılar kendi ülkelerinde bu alandaki aktiviteleri aktardılar ve ihtiyaçları belirttiler.  Ülke temsilcileri iklim değişikliği alanında politikalar geliştirilmesi, teknik ekspertizin ve kapasite artırılmasının gereklilikleri, farkındalık uyandırma ve finansal ihtiyaçlar konularına odaklandılar. Özellikle üzerinde durulan konular:
Politika Geliştirme:

  • Kodlar ve Standartların Geliştirilmesi
    • Bina Kodları
    • Enerji Verimliliği Kılavuzları
  • Bina sertifikalarının oluşturulması (yeşil konutlar dahil olmak üzere)

Kapasite Geliştirme ve Teknik Ekspertiz:

  • Teknik kapasite eksikliği (politika geliştirme ve hayata geçirme)
  • Veri eksiği (yaşam döngüsü verisi); veri sistemlerinin gelişimi
  • Ölçümleme sistemleri ve indikatörlerin geliştirilmesi
  • Devlet ve devlet dışı oyuncuların güçlendirilmesi
  • Gereken ders müfredatı ve eğitimci eksikliği

Farkındalık Artırma:

  • Yeşil Bina Konseplerinin daha iyi anlaşılması
    • Kamu çalışanları
    • Özel sektör
  • Gençlik, tüketici ve konut sahiplerinin farkındalığı

Finansal İhtiyaçlar:

  • Teknolojilerin maliyeti (gerçek ve/veyaalgılanan değer)
  • Kamu kaynaklarının kısıtlamaları
  • Pilot ve örnek projeler için finansal destek
  • Politika geliştirme programları ve kapasite geliştirme desteği
  • Enerji verimliliği yatırımları için özel sektör mekanizmaları

Toplantıda sonuç olarak bu alanda her ülkenin kendi ihtiyaçlarına göre organize olması ve ülkelerin çözüm üretmede farklı seviyelerde olmasından dolayı yol haritalarının farklı olacağında mutabakata varıldı.

BİLGİLENDİRME NOTU:
Binalar ve İnşaat İçin Küresel Birlik (GABC), COP21'de Paris Eylem Gündemi'nin bir parçası olarak başlatılan bir girişimdir. Üye Devletler ve devlet dışı aktörler de dahil olmak üzere Yapı ve İnşaat sektöründeki tüm paydaşları sektördeki iklim eylemlerini ölçeklendirmek amacıyla harekete geçirmeyi amaçlıyor. GABC, sektörün somut bir değer zinciri dönüşümüne olanak tanıyan sürdürülebilir, enerji açısından verimli binalar için uygun politikaların geliştirilmesini teşvik ederek düşük karbonlu ve enerji geçişinin sağlanmasına odaklanmaktadır.
Özellikle, GABC, Ulusal olarak Belirlenmiş Katkıların (NDC'lerin) uygulanmasını desteklemeyi ve hızlandırmayı hedefliyor. Binaları ve inşaat sektörünü 2 ° C'nin altında kalma hedefine ulaştırmaya kararlıdır. Birlik, enerji verimliliği kazanımı, yenilenebilir enerjinin büyümesi, sera gazı emisyonlarının azaltılması ve yenilenen çevre dostu binaların payının artırılması açısından binalar ve inşaat sektörü için Paris Anlaşmasının uygulanmasını kolaylaştırıyor. Günümüzde GABC, 24 ülkeyi ve 72 eyalet dışı kuruluşu (ulusal, sivil toplum örgütleri ve özel sektör) dünyada toplamaktadır. İletişim, işbirliği ve uygulama vasıtasıyla eylemlerin hızını ve ölçeğini artırmayı amaçlamaktadır.
GABC'nin üç Ortak Küresel Hedefi vardır :

  1. İletişim kurun: Binalarda ve inşaat sektöründe fırsatların ve etkilerin büyüklüğünü görünür kılmak, sektörel iklim hedeflerini tanımlamak ve şeffaflık ve bilgi alışverişini teşvik etmek için bilinç ve görevleri arttırmak.
  2. İşbirliği: Ortaklıklar uygulamak, teknoloji ve know-how paylaşmak ve anlaşma akışını iyileştirmek ve etkin finansman ve fonlamaya erişimi kolaylaştırmak suretiyle mevcut iklim taahhütlerini yerine getirmek için kamu politikaları ve piyasa dönüşümleri üzerine daha fazla eyleme izin verilmesi.
  3. Çözümler: Bina sektörünü 2 ° C'nin altındaki bir seviyede kalmaya zorlayan, daha agresifve yerel olarak uyarlanmış çözümler için programlar sunmak: Bina sistemlerinin ve kabuğunun verimliliğini arttırmak, düşük GHG materyallerini ana-kaynak haline getirmek, düşük emisyonlu yeni binalarda bulunmak ve derin yenilenmeyi arttırmak.

GABC faaliyetleri, düşük GHG'ye ve esnek gayrimenkule geçişe katkıda bulunan 5 farklı çalışma alanıyla düzenlenmiştir:

  1. Eğitim ve Farkındalık
  2. Kamu Politikaları
  3. Pazar Dönüşümü
  4. Finans
  5. Ölçüm, veri ve hesap verebilirlik

PROJE BİLGİ FORMU

Gökhan Bahadır
Gökhan Bahadır
1980 Bursa'nın İnegöl ilçesinde doğdu. İlkokul, ortaöretim ve lise hayatını İnegöl'de tamamladıktan sonra üniversiteyi Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde okudu. 2011 yılından bu yana Emlakdream.com'da gece editörü olarak görev almaktadır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI