6 Ocak 2025 Pazartesi
Ana SayfaSektörden HaberlerYeşil Çatı Kongresi 35 ülkeden 500 katılımcıyı buluşturdu

Yeşil Çatı Kongresi 35 ülkeden 500 katılımcıyı buluşturdu

 Yeşil çatıları Türkiye ile tanıştıran Onduline Avrasya A.Ş.’nin Ana Sponsorluğunda yapılan kongre, 35 farklı ülkeden 500’e yakın katılımcıyı buluşturdu. Arjantin’den Norveç’e kadar dünyanın birçok ülkesinden farklı disiplinlere sahip katılımcının kongreye büyük ilgi gösterdiği gözlendi.    

Dünya çapında üne sahip mimar, tasarımcı, yeşil çatı uzmanları ve yerel yönetim temsilcilerini buluşturan 4. Uluslararası Yeşil Çatı Kongresi’nde, yeşil çatılardaki en son yenilikler ve teknolojiler paylaşıldı. Kongre, Zorlu Center Peyzaj Müdürü Zerrin Bucaklı ve Yüksek Mimar Deniz Aslan’ın (DS Mimarlık) liderliğinde gerçekleşen “Zorlu Center Teknik Gezisi” ile başladı. Kongre katılımcıları, Boğaz manzarası eşliğinde, Avrupa’nın en büyük yeşil çatı uygulamalarından biri olan Zorlu Center yeşil çatısına ilk kez ayak basmanın heyecanını yaşadı. 

Uluslararası Yeşil Çatı Derneği (IGRA) Başkanı Roland Appl ve Onduline Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Jean Noel Fourel’in yaptığı açılış konuşmalarının ardından “Doğayı Çatıda Keşfedin” konulu konferanslar gerçekleştirildi.Zorlu Gayrimenkul Grup Başkanı Mesut Pektaş, yatırımcı gözüyle yeşil çatıları değerlendirirken, Safdie Mimarlık’ın Yönetici Ortağı Jaron Lubin, şirketin ABD ve Uzakdoğu’da üstlendiği güncel çalışmalar ve projeler hakkında bilgi verdi. Ekolojik tabanlı yeşil tasarımların ve planlamaların dünya çapındaki öncülerinden biri olan Malezyalı Mimar ve Tasarımcı Dr. Ken Yeang, ekolojik mimari ve şehir planlaması üzerine etkileyici bir sunum gerçekleştirdi. Singapur’daki Solaris Otel’in yeşil çatı uygulamaları hakkında detayları da aktaran Dr. Ken Yeang, Aga Khan Ödülü sahibi ve İngiliz The Guardian Gazetesi tarafından, ‘dünyayı kurtaracak 50 kişiden biri’ olarak gösteriliyor.

Kongrenin ikinci bölümünde, projeleri ile Aga Khan Ödülü de dahil pek çok ulusal ve uluslararası mimarlık yarışmasında ödül alan Mimar Emre Arolat, “Kentte Yeni Bir Mahalle” başlıklı sunumunda Zorlu Center projesinin yaratım ve mimari süreci hakkında bilgiler verdi. Geleceğin yaşanabilir şehirlerinin bugünden nasıl yaratılabileceği üzerine araştırmalar yapan Ramboll Yaşanabilir Şehirler Laboratuvarı Direktörü Prof. Herbert Dreiseitl, “Mavi-Yeşil ve Sosyal Etkenlerin Birleşim Sanatı” başlıklı sunumu ile konuya yaklaşımını aktardı. Dreiseitl, suyu mucizevi biçim ve yöntemlerle kullanarak, kentsel çevre sorunlarına yenilikçi çözümler getiriyor. IGRA Başkanı Roland Appl ise konferansta güvenilir yeşil çatıların inşasında önem taşıyan 10 adımı katılımcılarla paylaştı.

Türkiye’den iki mimari proje Uluslararası Yeşil Çatı Ödülünün sahibi oldu

Kongrenin ilk günü, IGRA Yeşil Çatı Ödülleri’nin verilmesi ile son buldu. Yerel Yönetim Yeşil Çatı Stratejileri ödülünü Paris Belediyesi alırken, Trend Yaratan Mimarlık Projelerinde Türkiye’den iki proje, Mimar Ömer Selçuk Baz imzalı Truva Arkeoloji Müzesi ve Zorlu Center ödüle layık görüldü. Diğer mimari proje ödülünü ise Ermenistan’ın Dilijan şehrinde yer alan World United College Projesi aldı.

Kongrenin ikinci gününde İstanbul, Paris ve Hamburg şehirlerinin yeşil stratejileri hakkında bilgiler verilen önemli bir oturum gerçekleşti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Mehmet İhsan Şimşek, Hollanda Utrecht Üniversitesi Araştırma Görevlisi Dr. Heleen Mees, IGRA Direktörü Wolfgang Ansel,Hamburg Kentsel Gelişim ve Çevre Bakanlığı Temsilcisi Dr. Hanna Bornholdt, Paris Belediyesi Yeşil Alanlar ve Çevre Müdürlüğü’nden Caroline Haas, bu oturumun konuşmacıları arasındaydı.

“Yeşillerle lekelenmiş bir İstanbul hedefliyoruz” diyen Mehmet İhsan Şimşek, yeşil çatı ve duvarların bu hedef doğrultusunda hayata geçirildiğini belirterek, Haliç’teki İstanbul’un ilk çatı bahçesini tanıttı. İstanbul’da 11 bin metrekare yeşil duvar yaptıklarını da ekleyerek, çiçekler ve doğal malzemelerle yapılan yeşil duvarların, yeşile özlem duyan ve özellikle trafikten bunalan İstanbullulara nefes alabilecekleri bir alan yarattığını söyledi.

Şehir merkezindeki nüfusun giderek arttığı ve sel riskinin yüksek olduğu Almanya’nın Hamburg şehrinde, sorunun çözümü yeşil çatılarla bulundu. Hamburg, belirlenen yeşil çatı stratejisi için 3 milyon Euro bütçe ayırdı. Beş yıl sürmesi planlanan Hamburg Yeşil Çatı Stratejisi’ni anlatan Hamburg Kentsel Gelişim ve Çevre Bakanlığı Temsilcisi Dr. Hanna Bornholdt, bu strateji ile şehirdeki yeşil alanların oranını artırmayı hedeflediklerini söyledi. Yerel yönetimler ve şehirde yaşayanların işbirliğinin önemli olduğunu belirten Dr. Bornholdt, yeşil çatı uygulamalarının ardından şehir ısısının 3 – 4 derece azaldığını da vurguladı.  

1 milyon metrekare yeşil çatı hedefi koyan Paris Belediyesi, İstanbul’a da örnek oldu

Paris Belediyesi’nin 2014-2020 dönemi için şehirdeki yeşil çatı ve duvarların artırılmasını içeren bir strateji belirleyerek uygulamaya koyduğunu açıklayan Paris Belediyesi Yeşil Alanlar ve Çevre Müdürlüğü’nden Caroline Haas, proje ile ilgili detaylar verdi. Paris’te 1 milyon metrekare yeşil çatı ve duvar uygulaması yapmayı hedeflediklerini dile getirenHaas, işe ilk olarak Paris Belediye Binasından başladıklarını söyledi. Caroline Haas, yeşil çatıların aynı zamanda halkın tarımla uğraşabileceği mekânlar olmasını istediklerini belirterek, öğrencilerin çatısında sebze yetiştirebildikleri College Matisse örneğini verdi. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Mehmet İhsan Şimşek, Coroline Haas’ın Paris Belediyesi’nin yeşil çatı hedefinin 1 milyon metrekare olduğunu söylemesi üzerine, İstanbul’un da yeşil çatı hedefini yükseltmek için çalışmalara başlayacaklarını açıkladı.

Kongrenin dikkat çeken oturumlarından biri de Onduline Avrasya CEO’su Burhan Karahan Moderatörlüğünde gerçekleşen “Yeşil Çatıların Planlaması, Uygulaması ve Bakımı” başlıklı oturumdu. Onduline Grubu Ar-Ge Danışmanı Melih Kamil, “yeşil çatı yapmak yaşamak kadar ciddi bir iştir” dedi ve güvenli yeşil çatılar inşa edilebilmesi için standartlara uygunluğun ve denetimlerin önemli olduğunu söyledi. İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Deniz Aslan ise yerel yönetimlerin yeşil çatıları desteklemesi gerektiğini belirterek, “yeşil çatılar sadece estetik ve ekolojik değil, aynı zamanda etik de bir uygulamadır” diye konuştu.

4. Uluslararası Yeşil Çatı Kongresi’nin yabancı konuşmacılarından biri de Lübnan’dan katılan Jamil Corbani’ydi. Green Studios Kurucu Ortağı olan Corbani; Beyrut, Kahire, Dubai gibi sıcak ve kurak iklimlerde karşılaşılan sorunlar ile yeşil çatı ve duvar uygulamalarına yönelik geliştirdikleri teknolojileri aktardı.

Katılımcılar kongrenin son oturumunda; İtalya’nın Milano şehrinde yer alan ve Milano’nun simgelerinden biri haline gelen Bosco Verticale Projesinin yeşil çatı ve peyzaj projesini yürüten Laura Gatti’yi, Mimar Durmuş Dilekçi’yi ve Truva Arkeoloji Müzesi’nin Mimarı Ömer Selçuk Baz’ı dinleme fırsatı buldu. Yalın Mimarlık Kurucu Ortağı Ömer Selçuk Baz, Truva Müzesi’ne dair etkileyici bir sunum yaptı. 2015 yılında ziyarete açılması planlanan Truva Arkeoloji Müzesi, çevresindeki doğal yapı ile uyumlu büyük bir yeşil çatıya sahip olacak.

Onduline Avrasya CEO’su Burhan Karahan, kongrenin sonunda yaptığı değerlendirmede, özellikle yurtdışından katılımın yüksek olduğu kongrenin amacına ulaştığını belirterek, “Yunanistan, Ortadoğu gibi bölge ülkelerin yanı sıra Arjantin’den, İsveç, Norveç gibi Kuzey Avrupa ülkelerinden bile katılımcıların geldiğini gördük. Bunda kongrenin İstanbul’da düzenlenmesinin de büyük etkisi var. Kongreye Türkiye’den katılan mimar ve sektör profesyonellerinden, ‘Türkiye’nin yeşil çatılar konusunda böyle bir kongreye ihtiyacı vardı’ yorumlarını aldık. İki yönlü bir bilgi paylaşımı yaşandı. Birçok Türk mimarı ve uygulamacısı yabancı kavramlarla tanıştı. Ekolojik sistemler, su ile barışmak, doğa ile barışmak gibi kavramlar etrafında mimariyi de geçip işin felsefesini yaratan Dr. Ken Yeang gibi isimleri dinlemek elbette büyük bir vizyon katıyor. Diğer taraftan yabancı katılımcılar hayatlarında ilk defa Türk mimarları dinlediler. Dünyaca ünlü mimarların yanında Türk mimarlar da sunum yaptılar ve bunlar ilgiyle karşılandı. Türkiye’de ilham alınacak mimarların ve projelerin olduğunu gördüler ki bu bence çok önemli. Bu her iki taraf için de bir kazançtır. İnanıyorum ki, bundan sonra kongre nerede yapılırsa yapılsın, Türkiye bu kongrenin çok büyük bir parçası olacaktır.”  

Onduline Avrasya A.Ş. Ana Sponsorluğunda gerçekleşen 4. Uluslararası Yeşil Çatı Kongresi’nin Platin Sponsorluğunu Zorlu Center üstlendi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de aralarında olduğu Türkiye ve yurtdışından çok sayıda kuruluş ile sektör örgütü de kongreye destek verdi.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI