Sultan Mehmet Çelebi tarafından 1421 yılında Mimar Hacı İvaz Paşa’ya yaptırtılan ve hem Bursa’nın hem de Türkiye’nin önemli tarihi sembollerinden olan, UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilen Yeşil Türbe’nin 1855’te yaşanan büyük bir deprem sonrasında restore edilmesi sırasında kaybolan 44 parça tarihi çini, Londra’daki Victoria and Albert Müzesi’nde ortaya çıktı.
Kayıp çinilerin ortaya çıkarıldığı olay tamamen bir tesadüf sonrası gerçekleşti. Victoria and Albert Müzesi’nin ziyaret giden bir Türk öğretim görevlisinin yanlış bir asansöre binmesi neticesinde müze deposuna gitmesi sonrası buradaki çinileri farketmesiyle ortaya çıktı. İlk etapta müze yetkilileri izin vermese de daha sonraki süreçte alınan izinle incelenen çinilerin Yeşil Türbe’ye ait olduğu anlaşıldı.
O yıllarda restorasyonu Ahmet Vefik Paşa’nın görevlendirdiği Fransız restorasyon uzmanı Leon Parville yapmıştı.
Çinilerin Yeşil Türbe’ye ait olduğunun belgelenmesi sonrasında harekete geçen Bursa Eski Eserleri Sevenler Derneği Başkanı Zafer Ünver, Türkiye’den götürüldüğü açıkça belli olan eserlerin bir an önce geri alınması gerektiğini söyleyerek 44 parça çininin Türkiye’ye iadesi için yazışmaların başladığını söyledi.