Zeytinburnu Belediyesi de zenginin mallarını alıp fakirlere dağıtan halk kahramanı 'Robin Hood' formülüyle dev park yapacak. Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, ilçenin tam merkezinde bulunan 177 dönümlük askeri lojmanları belediyenin kendi imkânlarıyla Hazine'nin kendilerine göstereceği alanda lüks konutlar inşa ederek taşıyıp burayı bölgeye değer yaratacak büyük bir parka çevireceklerini söyledi.
Aydın, bu operasyon için ihtiyaç duyacakları 200 milyon liralık kaynağı ise yapılacak The Veliefendi, Ottomares ve 16/9 gibi milyon liralık dairelerin satıldığı yeni konut projelerindeki yüksek emlak vergilerinden elde edeceklerini belirtti.
Aydın, "İnsanların beklentisi artık yaşadıkları yerde yeşil konusunda daha hassas olunması noktasında gelişiyor, bunu yakın zaman önce gördük. Böyle bir yeşil alanın şehrin dönüşümü için mükemmel bir değer yaratacağını düşünüyoruz" diye konuştu. Askeri lojmanların yoğun yapılaşmanın merkezindeki 117 dönüm üzerine kurulduğuna dikkat çeken Aydın, sözlerine şöyle devam etti:
200 MİLYON LİRALIK VERGİ GELİRİYLE FİNANSE EDİLECEK
"600'ün üzerinde konutun bulunduğu lojmanlar deprem açısından riskli, yenilenmesi gerekiyor. Askerlerimiz için güzel ve lüks bir siteyi belediyenin imkânlarıyla Hazine'nin bize gösterdiği Zeytinburnu dışında bir yere yapacağız. Boşalan yere ise Zeytinburnu'ndaki yerleşimin değerini maddi anlamda 10 milyar lira artıracak bir proje haline getireceğiz." Murat Aydın, pahalı konut projelerinin Zeytinburnu'na yapılması için destek verdiklerini de belirterek "Bu projelerden yüksek emlak vergisi alacağız. Onu park yoluyla Zeytinburnu'nda yaşayacak gariban insanlara aktaracağız. Proje için 200 milyon liralık kaynağı böyle çıkaracağız" dedi.
'DİKEY PROJELERİN DURMASI LAZIM'
Türkiye'nin 7-8 yıl öncesine göre ekonomik anlamda çok güçlenip yol kat ettiğini belirten Aydın, "Önceleri Türkiye'nin kaynağı yoktu, borçları vardı. O günün koşullarında Toplu Konut idaresi'nin konut yapabilmesi için mutlaka kaynak yaratması gerekiyordu.
O dönem yapılan yüksek binalar o günün koşullarında doğru projelerdi.
Ama artık bugün öyle yapmamak gerekiyor. Şehirdeki her noktayı kamu menfaatine kullanmamız için olçulu gitmemiz gerekiyor" diye konuştu.
Fabrikalar şehir dışına çıkarılıyor
Zeytinburnu'nun Maltepe bölgesindeki sanayi tesislerinin hızlı bir dönüşümle şehir dışına çıktığını, buraların turizm yapılarına dönüştüğünü anlatan Aydın, "Arçelik'in fabrikalarından bir tanesi de Maltepe Mahallesi'nde bulunuyordu. Yeni plan tadilatıyla buraları üniversite alanı olarak belirlendi. Şimdi Koç Üniversitesi'nin tıp fakültesi gelecek yılın başında buraya gelecek. Oteller ve rezidanslar yapılacak. Böylelikle sanayi tesisleri şehir dışına gidiyor" diye konuştu.
Belediyenin kültür vadisi projesinde yer alacak platetonaryumda gezegenlerin, güneşin, yıldızların ve diğer gök cisimlerinin yapay görüntüsünün özel bir yansıtıcı yardımıyla kubbe şeklindeki tavana yansıtılarak gösterilmesi sağlanacak.
Kent müzesi de planlanıyor
Murat Aydın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Topkapı'da bulunan 1453 Panaroma müzesinin yanına İstanbul'un yeni kent müzesi ile platetonaryum projelerinin inşa edilmeye başlanacağını söyledi. Aydın, "özellikle kent müzesinde şehrin dünden bugüne olan geçmişi canlandırılacak. Her ilçenin kendi bölümlerinde o yıllarda yaşananları o zamanın karakterlerinin kendi ağızlarından duyarak tarihe tanıklık etmek mümkün olacak. Projelerin tamamlanmasıyla oluşacak kültür vadisine yıllık 10 milyon turisti çekmeyi planlıyoruz" ifadesini kullandı.
Murat Aydın, büyükşehirle birlikte hayata geçirilecek projenin konaklar, parklar ile birleştiğinde 2.4 milyon metrekarelik bir alana ulaşacağını belirterek, bütün projenin 3 yılda bitirilmesinin planlandığını kaydetti.